Rando Rannus | Kas 2023 on idufirmade jaoks M & A aasta?


Rando Rannus

Siena Secondary Fund

2023. aasta kiiresti muutuv ärikeskkond on tekitanud Eesti idufirmade jaoks murrangulise hetke, mis väljendub ühinemiste ja omandamiste (M & A) hüppelises kasvus. Tegemist on väga suure muutusega Eesti idufirmade jaoks, eriti praeguses majandustsüklis, kus vähenevad nii rahavood kui ka uue kapitali kaasamise võimalused. Üha rohkem idufirmasid jõuab küpsesse arengufaasi ja konsolideerivad oma tegevust, mis loob kohalikul ja globaalsel tasandil nii väljakutseid kui ka võimalusi.

Kasvustrateegiad määratletakse uuesti

Eesti idufirmasid tuntakse ammu oma innovatsiooni, paindlikkuse ja murranguliste ideede poolest. Nüüd, kus paljud neist on saanud küpseks ja saavutanud märkimisväärse ärimahu, on neil valida, kas jätkata kasvamist omaette või ühendada jõud mõne teise idufirma või suurema ettevõttega. Selle näiteks on mitu aastat end üles töötanud ja aeglaselt kasvanud Eesti autojagamisplatvorm Autolevi, mille omandas teine kohalik mobiilsusteenuste pakkuja Forus grupp.

2023. aastal on arenguvariantide käsitluses toimunud märkimisväärne muutus, kusjuures üha rohkem Eesti idufirmasid näevad oma tulevikku mitte ainult omandamistes, vaid ka ühinemistes teiste idufirmadega. Selle näiteks on Eesti juhtiv mikromobiilsusettevõte Bolt, mis kaalub Euroopa juhtiva elektritõukerataste jagamisettevõtte Tier omandamist. Selle strateegilise sammu eesmärk on ühendada mõlema ettevõtte tugevused, mis võimaldaks Boltil kiiresti suurendada oma jalajalge Euroopas ning saada oma ärivertikaali liidriks. Seetõttu on M&A muutunud strateegilise kasvu tööriistaks, mis võimaldab idufirmadel võimendada oma vahendeid, ligipääsu turgudele ja tehnoloogiasektori kompetentse.

Idufirmade M & A dünaamika

M & A tehingute kiire kasvu taga on mitu põhjust. Ühelt poolt tunnustavad väljakujunenud ja vana majanduse ettevõtted nii kodumaalt kui laiast maailmast Eesti idufirmade innovatsioonipotentsiaali. Selliste strateegiliste omandamistehingute kaudu otsitakse võimalusi suurendada oma konkurentsieelist, laiendada oma toote või teenuse pakkumist või siseneda uutele turgudele. Heaks näiteks on siin Snackable AI, mille Amazon omandas ettevõtte tipptasemel toote ja meeskonna tõttu.

Samal ajal kaaluvad paljud Eesti idufirmad võimalusi ühineda mõne teise idufirmaga, et ühendada oma tugevused, kasvatada oma esindatust turgudel või suurendada turuosa ja saavutada sünergiat innovatsioonis. Näiteks Nasdaqi börsil noteeritud turundustehnoloogia ettevõte TextMagic omandas veebihaldusplatvormi Voog, et laiendada oma tootevalikut ja kasutada ära oma tooteturunduse kompetentsi. Ka Eesti üks suurimaid IT-teenuste ettevõtteid Nortal on juba aastaid laienenud uutele turgudele just M & A-tehingute abil.

Väljakutsed ja võimalused

Kuigi ühinemised ja omandamised pakuvad hiigelsuuri arenguvõimalusi, on nendega seotud ka oma unikaalsed väljakutsed. Ettevõttele, mis ei ole varem M&A-küsimustega kokku puutunud, tekitavad tehingueelne kontroll ja tehingu täpne struktureerimine kindlasti probleeme. Juhtidel võib tekkida kiusatus teha seda idufirmade moel, st „kiirelt ja rohmakalt“. Nii juhtus näiteks mikromobiilsusettevõtte Kõu Mobility Group poolt enamusosaluse omandamisel elektrirataste tootjas Ampler Bikes. Mõlemad ettevõtted tundusid esmapilgul olevat täiuslik paar, kuid peatselt sai selgeks, et kiire omandamisprotsessiga kaasnesid tõsised probleemid.

Kuid isegi kui tehingueelne analüüs on tehtud ja tehing on hästi struktureeritud, on muudatuste juhtimine kahe ettevõtte ühendamisel ja integratsioonil suur väljakutse. Eduka omandamise või ühinemise elluviimiseks on kriitiliste faktoritena vaja ületada kultuurilisi erinevusi, ühtlustada eesmärke ja tagada sujuv üleminek. Õige tasakaalu leidmine ja koostööle suunatud firmakultuuri loomine on ühinenud ettevõtte õitsenguks eluliselt vajalik.

Teisest küljest pakub praegune olukord sektorile ennenägematuid võimalusi. Eesti idufirmade üheks võimalikuks kasvustrateegiaks on nüüd ka ühinemine mõne teise samu väärtusi jagava iduettevõttega, mis võimaldab jagada ressursse ja oskusteavet, et edendada innovatsiooni, võita uusi kliente, suurendada oma turuosa, laieneda uutele turgudele ja tõhustada äritegevust.

Mida toob tulevik?

2023. aasta on olnud selge kinnitus tõdemusele, et Eesti idufirmade ökosüsteem on muutumas. Üha rohkemate idufirmade jaoks on M&A mitte enam väljumisstrateegia, vaid teadlik samm enda kasvu ja innovatsioonivõime suurendamiseks. Ühtlasi on Eesti idufirmade juhtimine muutunud strateegilisemaks ning enne võimalikku M&A tehingut hinnatakse põhjalikult sellega kaasnevat. potentsiaalset sünergiat ja pikaajalist mõju.

Kuna olukord kapitaliturgudel on jätkuvalt keeruline, võib olla kindel, et M&A etendab ka tulevikus üha tähtsamat osa idufirmade arengustrateegias. Eesti idufirmade, investorite ja ökosüsteemi jaoks on oluline neid arenguid hoolikalt jälgida ning suuta kohanduda muutuva keskkonnaga.


Ekspertarvamused

Three-Lithuania-based-companies-lead-the-Baltic-TOP-30-Most-Valuable-Enterprises-list

Tänavust Balti TOP30 kõige väärtuslikumate ettevõtete edetabelit juhivad kolm Leedu ettevõtet

vaata lähemalt
kaarel-ots-from-riches-to-rags-or-what-happened-to-our-rosy-eyeglasses

Kaarel Ots | Kas oleme sattunud Eldoraadost kõrbesse või lihtsalt loobunud roosadest prillidest?

vaata lähemalt
sander-danil-corporate-value-in-a-changing-interest-rate-environment

Sander Danil | Ettevõtte väärtus muutuvas intressikeskkonnas

vaata lähemalt